چهارشنبه ۱۳۹۵/۱۲/۱۱

رحماني، مديرعامل سازمان باغستان‌هاي سنتي شهرداري قزوين:

مديرکل ميراث فرهنگي با کفش واکس زده و مظلوم نمايي نمي تواند مشکل باغستان را حل کند

حميد رحماني، مديرعامل سازمان باغستان‌هاي سنتي قزوين گفت: مديرکل ميراث فرهنگي با کفش واکس زده و مظلوم نمايي نمي تواند مشکل باغستان را حل کند حتي به گفته مهندس اخوي زادگان، ايشان تعريفي از منظر باغستان ندارند.

 

 حميد رحماني با اشاره به اينکه از اوايل دهه 80 موضوع باغستان از نظر اهميت، قدمت و شاخصه هويت شهري گفت: موضوع باغستان سنتي در اين دهه مورد توجه قرار گرفت و بر اين اساس سميناري درباره باغستان به همت شهرداري قزوين برگزار و در اين سمينار تأکيدات فراواني براي حفظ و احياي باغستان شد.

 رحماني افزود: با توجه به اهميت اين باغستان، متوليان امر در اين خصوص ورود پيدا نکردند و شهرداري با توجه به اهميت باغستان از نظر اجتماعي، اقتصادي و زيست‌محيطي در اواخر سال 90 سازمان باغستان‌هاي سنتي را براي حفظ و احياي باغات تأسيس کرد.

وي عنوان کرد: با توجه به اهميت باغستان ساختار اين سازمان بر اساس همکاري نهادها و تشکيل شوراي عالي باغستان در رأس آن استاندار قزوين به‌عنوان رئيس شوراي اين سازمان شکل گرفت.

مديرعامل سازمان باغستان‌هاي سنتي قزوين با اشاره به اعضاي شوراي عالي باغستان اظهار کرد: در اين شورا مديران کل محيط‌ زيست، ميراث فرهنگي و گردشگري، راه و شهرسازي، رئيس جهاد کشاورزي، نماينده شوراي اسلامي شهر و مديرعامل شرکت آب منطقه‌اي و نماينده امام‌جمعه قزوين عضو هستند و ساختار به‌گونه‌اي شکل‌گرفته است که تصميمات قدرت اجرايي داشته باشد.

باوجود تأکيدات استانداران، هيچ کمک مالي به باغستان صورت نگرفته است

وي بيان کرد: در اين شورا مقرر شد بودجه اين سازمان توسط اعضاي شوراي عالي باغستان تأمين شود که تاکنون باوجود تأکيدات استانداران قزوين در دوره‌هاي مختلف به‌جز شهرداري هيچ کمک مالي توسط ديگر اعضا صورت نگرفته است و فقط از سوي شهرداري تاکنون 20 ميليارد تومان براي اين باغستان هزينه شده است.

رحماني تأکيد کرد: اين بودجه باوجود مشکلات اقتصادي فراوان مديريت شهري جهت حفظ و احياي 2 هزار و 600 هکتار باغستان سنتي هزينه شده است.

وي اضافه کرد: در اوايل تأسيس اين باغستان و با تشکيل جلسات متعدد مقرر شد تا درخواست باغداران محقق شود که درخواست عمده باغداران تأمين آب، امنيت، و راه‌هاي دسترسي به باغ‌ها در راستاي رونق باغستان بوده و براي تحقق اين درخواست زحمت‌هاي فراواني کشيده شده است.

مديرعامل سازمان باغستان‌هاي سنتي قزوين با اشاره به اقدامات سازمان باغستان هاي سنتي در راستاي ايجاد انگيزه در باغداران گفت: با تحقق درخواستهاي باغداران انگيزه کافي براي آن‌ها به ادامه باغداري ايجاد شد زيرا برخي از اين باغ‌ها ازنظر مالي توجيه ندارند و اين موضوعات انگيزشي موجب مي‌شود تا آن‌ها ادامه‌دهنده راه پدران خود باشند.

رحماني در خصوص تأمين آب موردنياز باغستان تصريح کرد: براي تأمين نياز آبي باغستان از کانال، سهميه‌هاي ساليانه با وجود تأکيدات فراوان مسئولان با سختي و مشقت تأمين شد ولي با وجود همه قول و قرارهاي مديران استاني در خصوص ارائه طرح کشت براي باغستان اما اين اقدام صورت نگرفته است.

وي درباره موانع تحقق درخواست‌هاي باغداران گفت: سازمان باغستان سنتي با توجه به بودجه موجود اقدامات مؤثري در خصوص تأمين آب، راه و امنيت انجام و با جذب مشاور و مطالعات ميداني در مدت چهار سال و برگزاري جلسات متعدد "قزوين +20 "و ...، پيشنهادهاي انگيزشي ارائه داده است.

به دليل مخالفت‌هاي سازمان ميراث فرهنگي، طرح انگيزشي مشاور براي باغداران اجرا نشد

مديرعامل سازمان باغستان‌هاي سنتي قزوين افزود: بر اساس اين مطالعات پيشنهاد شد 25 تا 35 مترمربع بناي سازگار با هويت باغستان در باغ‌هايي با مساحت بالاي 2 هزار مترمربع احداث شود که اين موضوع در سال 88 مراحل قانوني خود را طي کرد و به تصويب کارگروه زيربنايي استان رسيد ولي متأسفانه به دليل مخالفت‌هاي سازمان ميراث فرهنگي، طرح مشاور اجرا نشد که يکي از عوامل اصلي بي‌انگيزگي باغداران و رها شدن باغ‌ها است.

 

 

ثبت ملي باغستان به‌عنوان اثر تاريخي موجبات نارضايتي باغداران را فراهم کرده است

 

رحماني با بيان اينکه بسياري از مصوباتي که در شوراي شهر براي حفظ باغات به تصويب رسيد به دليل مخالفت سازمان ميراث فرهنگي اجرا نشده است، گفت: سازمان ميراث فرهنگي با ثبت ملي باغستان به‌عنوان اثر تاريخي موجبات نارضايتي باغداران را فراهم کرده، در صورتي که اين باغستان بايد به‌عنوان منظر طبيعي ثبت ملي مي‌شده است.

وي با طرح اين سؤال که آيا تاکنون اين ثبت مورد رضايت باغداران قرارگرفته يا فقط به صورت‌نمايشي انجام‌شده است، گفت: تاکنون ضوابط اجراي اين ثبت ملي توسط سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ابلاغ نشده است و اين مهم مشکلات فراواني را براي باغداران به وجود آورده و هيچ گونه اقدام عملي توسط ميراث فرهنگي انجام نشده است.

مديرعامل سازمان باغستان‌هاي سنتي قزوين اضافه کرد: باغستان موجودي زنده است که بايد به‌عنوان منظر طبيعي ثبت مي‌شد زيرا باغستان مکان تاريخي محسوب نمي‌شود و بايد براي حفظ و نگه‌داري آن به‌صورت مداوم اقدام شود.

رحماني گفت: ثبت ملي باغستان سنتي به‌عنوان اثر تاريخي باعث شده است تا برخي اقدامات مهم براي حفظ و احياي اين باغستان متوقف شود و اين موضوع قطعاً به باغستان آسيب خواهد زد.

وي تصريح کرد: انتظاراتي که از ثبت ملي اين باغستان وجود داشت اختصاص بودجه ملي براي آن بود که به هيچ عنوان محقق نشد و نتيجه آن رها شدن باغ‌ها، قطع درختان و آتش گرفتن و بي انگيزه شدن باغداران بوده است.

 

به دليل عدم اتحاد مديران استاني جلسات ارائه ضوابط و جزئيات ثبت ملي باغستان لغو شد

 

وي گفت: براي اين مهم جلساتي با سازمان ميراث فرهنگي کشور در تهران برگزار شد و رايزني‌هايي در خصوص ارائه ضوابط و جزئيات ثبت ملي صورت گرفت که به دليل عدم اتحاد مديران استاني و بهانه‌هاي مختلف، برگزاري جلسات در استان با حضور مسئولان کشوري لغو شد.

رحماني گفت: رها شدن باغ‌ها در اين سال‌ها موجب افزايش آتش‌سوزي شده است و در تابستان سال جاري سازمان پارک‌ها و فضاي سبز، 100 هکتار علفاني در حاشيه راه‌ها و معابر دسترسي براي جلوگيري شيوع آتش انجام داده است.

وي افزود: اين آتش‌سوزي‌هاي سطح باغستان بيشتر در باغ‌هاي رهاشده اتفاق مي‌افتد و به دليل عدم دسترسي مناسب به باغات برخي از عمليات اطفاي حريق با دست و ورود آتش‌نشانان انجام شد و اگر اين اقدامات توسط سازمان‌هاي آتش‌نشاني، باغستان و پارک‌ها صورت نمي‌گرفت باغستان قزوين از بين مي‌رفت.

مديرعامل سازمان باغستان‌هاي سنتي قزوين با اشاره به حضور افراد سودجو و معتاد در باغستان در روز گذشته و قطع 25 درخت خشک و نيمه خشک گفت: با توجه به افزايش قيمت هيزم افراد سودجو به دنبال قطع درختان هستند و در برخي مواقع باغداران از اين موضوع بي‌خبرند.

رحماني بابيان اينکه ثبت ملي باغستان سنتي تاکنون چه دستاوردي براي باغداران داشته است، گفت: باغداران به‌طور کامل از ميراث فرهنگي نااميد شده‌اند زيرا ميراث فرهنگي هيچ اقدامي براي باغداران انجام نمي‌دهد و حتي مديرکل ميراث فرهنگي حاضر به شنيدن مشکلات باغداران در دفتر خود نيست و باغداران از اين موضوع اظهار نارضايتي مي‌کنند.

وي تصريح کرد: مديرکل ميراث فرهنگي تا زماني که با ظاهر آراسته و کفش واکس زده و لباس اتوکشيده و بدون درگير شدن با مشکلات باغداران و بدون ورود پيدا کردن در حل مشکلات فقط مظلوم‌نمايي کند و دم از باغستان بزند، مشکلي حل نخواهد شد و بايد با حضور در باغستان و لمس مشکلات از نزديک بتوان مشکلات باغداران را حل کرد و بايد ايشان خاک باغستان را بخورند نه اينکه فقط بيرون گود تنها به اظهار نظر بپردازد.

مديرعامل سازمان باغستان‌هاي سنتي قزوين گفت: اينکه بخواهيم با فرافکني و سوق دادن اذهان عمومي به سمت‌وسوي خاص به دنبال منافع شخصي باشيم مشکلات باغداران بيشتر و بيشتر خواهد شد و نبايد متوليان فقط حرف بزنند و اقدام مؤثر و عملي در جهت احياي باغستان انجام ندهد.

رحماني با اشاره به مشکلات رودخانه دليچاي گفت: باوجود وعده‌هاي از سوي ميراث فرهنگي براي حل مشکلات اين رودخانه از لحاظ حقوقي داده شده بود اما تاکنون هيچ اقدامي انجام نشده است و ميراث پاسخگوي نمايندگان باغداران نيست.

وي اظهار کرد: در مکاني در محدوده شهر که طبق طرح جامع مصوب داراي کاربري مسکوني مي باشد، تعداد محدودي درخت خشک شده قطع‌شده است که ما به‌شدت مخالفيم و در اين رابطه با تنظيم شکايت به دنبال برخورد قضايي و اعمال قانون با متخلفان و قطع کنندگان اين چند درخت هستيم.

مديرعامل سازمان باغستان‌هاي سنتي قزوين ادامه داد: اما ميراث فرهنگي با بزرگنمايي اين موضوع در جلسات و شبکه‌هاي مجازي اين قطعه زمين را که دهها سال است بيابان است به عنوان باغ و مساحت حدود 2000متر مربع را 10 هکتار و درختان قطع‌شده را 10 ها درخت عنوان کرد و ادعا کرده که در اين زمين آتش‌سوزي درختان نيز صورت گرفته است، درحالي‌که در بازديد مسئولان استاني مشخص شد اين‌چنين نبوده است.

رحماني افزود: در سال جاري در مجاورت اين زمين جهت جلوگيري از آتش‌سوزي و حفظ باغات و به دليل نزديکي آن به مناطق مسکوني و جاده نسيم شمال شهرداري قزوين عمليات علف زني به ميزان 20 هکتار انجام داده است.

وي بيان کرد: با اين مظلوم‌نمايي‌ها مشکل باغستان و باغداران حل نمي‌شود و اگر مي‌توانيد فقط يک بند در باغستان احداث کنيد اما تاکنون حتي اين اقدام کوچک نيز صورت نگرفته است.

مديرعامل سازمان باغستان‌هاي سنتي قزوين با بيان اينکه سازمان باغستان سنتي فقط تا پايان سال جاري فعاليت دارد، گفت: در سال 96 اين باغستان هيچ فعاليتي نخواهد داشت و من بابت اين موضوع بسيار متأسفم چراکه فقط اين سازمان در اين سال‌ها دلسوز باغستان و باغداران بوده است و عدم فعاليت اين سازمان نارضايتي بيش از پيش باغداران را در پي خواهد داشت و حتي روند تخريب اين باغستان بيشتر خواهد شد.

وي ادامه داد: در مدت تأسيس اين سازمان جلسات فراواني تشکيل شد و مسئولان وعده‌هاي فراواني دادند، اما به دليل عمل نکردن به وعده‌ها توسط مسئولان نتوانستيم پاسخگوي باغداران و عملي کردن برخي پروژه‌هاي مهم باشيم و ازاين‌پس باغداران با چه انگيزه‌اي به باغداري ادامه دهند.

مديرعامل سازمان باغستان‌هاي سنتي قزوين گفت: در اين مدت دريافت سهميه آب از کانال، ايجاد بند و سردهنه، لايروبي انهار، گشت زني و بازديد، علف زني و بسياري از درخواست‌هاي باغداران با توجه به بودجه اختصاص‌يافته توسط شهرداري محقق شد.

رحماني عنوان کرد: قطعاً بدانيد باغداران از اقدامات سازمان باغستان هاي قزوين راضي هستند و با توجه به عدم‌حمايت ساير ارگان‌ها حتي در انجام وظايفي که در حيطه سازماني آن‌ها بوده است از اين ‌پس و پس از دوره کاري 18 روزه باقي مانده سازمان باغستان‌ها شاهد بي‌انگيزگي باغداران و ايجاد شرايط اسف‌بار در باغستان خواهيم بود.

مديرعامل سازمان باغستان‌هاي سنتي قزوين تصريح کرد: نبايد از مسئوليت و کار فرار و کارها و مانع‌تراشي‌ها را با مظلوم‌نمايي توجيه کرد.

 وي افزود: باغداران خود ميدادند چه کسي براي حفظ و احياي باغستان کارکرده و بودجه اختصاص داده است که مديريت شهري در عمل اين را اثبات کرده است.

تصاویر مرتبط